Cum sa colorezi metalul prin procesul de forjare
Colorarea metalului prin procesul de forjare (folosind scufundarea in ulei) este o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficienta pentru a obtine culoarea dorita.
Prin aceasta metoda reies culori formidabile si uneori in degradé (tonuri) si in plus confera metalului protectie impotriva coroziunii.
Pasul 1 -Pregateste materialele!
Vei avea nevoie de:
– 2 recipiente, unul pentru ulei si unul pentru degresant (de preferat cel pentru ulei sa fie din metal)
– ulei
– degresant (diluant/benzina/acetona sau oricare alt degresant bun)
– obiectul din metal care trebuie bine slefuit in prealabil
(ATENTIE: aceasta metoda nu poate fi utilizata pe otel calit sau dur deoarece proprietatile acestuia vor fi modificate. De retinut: utilizati doar otel moale, nu incercati pe aluminiu de exemplu, se va topi inainte de a ajunge la temperatura pentru colorare.)
– cleste pentru a manevra obiectele astfel incat metalul incins sa nu fie prea aproape de mana
– manusi de protectie
– prosop ud pentru maini (din motive de siguranta)
– o sursa de caldura
(ATENTIE: tinand cont de faptul ca avem de a face cu sursa de caldura, aveti grija sa lucrati intr-un spatiu bine ventilat si pastrati la indemana un prosop umed pentru maini.)
Explicatii:
Se vor utiliza 4 bucati din otel pentru a scoate in evidenta 4 culori diferite, rezultate din stadii diferite de caldura.
Avem nevoie de un recipient din metal plin cu ulei astfel incat sa putem scufunda complet obiectul din metal. Testam in prealabil uleiul pe un obiect de proba deoarece anumite uleiuri actioneaza putin diferit. In acest caz am folosit ulei pentru filetare dar se poate folosi orice ulei de motor atat timp cat este fara aditivi.
Pasul 2 – Curatati obiectul din metal!
Pentru ca acest proces sa aiba cele mai bune rezultate, este nevoie ca obiectul din metal sa fie foarte bine slefuit. Cu cat este mai bine slefuit, cu atat culoarea de la final va fi mai stralucitoare/intensa.
Pasul 3
Pasul urmator, cel de degresare este extraordinar de important. Dupa ce ati degresat obiectul nu il stergeti/atingeti cu/de nimic. Inclusiv o amprenta va modifica ulterior culoarea. Astfel, tinand bine obiectul din metal cu un cleste/patent, spalati-l bine cu degresant pentru a indeparta orice urma de grasime/amprente.
Lasati apoi sa se usuce.
Pasul 4 – Incalzirea
Aplicati caldura asupra obiectului din metal incalzindu-l treptat si in mod egal pe toata suprafata.
Odata ingalbenit, inseamna ca procesul a inceput deja iar culorile se vor schimba destul de repede in urmatoarea ordine: galben, portocaliu, rosu, violet, albastru si in ultima instanta gri inchis.
Pasul 5 – Incheierea
Odata obtinuta culoarea dorita, scufundati obiectul in recipientul cu ulei avand grija sa nu-l atingeti de peretii recipientului.
In momentul in care obiectul s-a racit, scoateti-l din ulei si puneti-l pe o bucata de hartie sau pe o carpa si lasati-l aproximativ 20 de minute dupa care eliminati excesul de ulei. Puteti de asemenea sa il lasati sa se stabilizeze in baia de ulei.
Distractie placuta! 🙂
0 comentarii