08
Mai

Policandrele – candelabrele bisericești a căror istorie trebuie salvată

Din 2014 de când activăm, reconditionam corpuri de iluminat interior si exterior si ne-am propus să continuăm să ne diferențiem ca sursă finală pentru produse de iluminat de cea mai înaltă calitate și cel mai bun serviciu profesional disponibil. Ne dăm seama că satisfacția completă a clienților noștri este măsurarea cea mai semnificativă a ceea ce facem.

 

DIN PORTOFOLIU

Am fost selectați pentru a reconditiona lampadare complexe pentru Sinagoga Mare din Iasi, care este considerată cel mai vechi lacaş de cult mozaic din România.  Cei 400 de ani de existență și toată încărcătura simbolică acumulată, au inclus-o în anul 2004 în Lista Monumentelor Istorice din România.

reconditionare candelabru

Maeștrii noștri au recondiționat policandrele din Mănăstirea Celic-Dere din Tulcea, lăcaș de cult de spiritualitate ortodoxă, denumită astfel după micul pârâu ce curge în apropiere, care înseamnă ”pârâul de oțel” în limba turcă

policandru

PROCESUL.

În funcție de materialul din care a fost contruit corpul de iluminat facem acoperire galvanică cu alamă, cupru, crom. În general corpurile de iluminat din biserici/mănăstiri sunt construite din alamă datorită proprietăților anticorozive și decorative. Pentru acestea din urmă procesul este: demontare, curățare, decapare, șlefuire, lăcuire.

În situația în care sunt piese deteriorate le reparăm, dacă sunt piese lipsa le refacem folosind o piesă similară sau o poză cu piesă lipsa. În funcție de materialul din care este construit corpul de iluminat refacerea unei piese o facem prin turnare (în cazul pieselor masive din alamă), prelucrarea la rece a metalului pe drukbank (în cazul pieselor din tablă) sau forjarea la cald a oțelului (în cazul pieselor din fier forjat).

 

MODERNIZAREA.

Sursă de lumina din biserici a fost pentru mult timp lumânarea, prin urmare corpurile de iluminat vechi nu sunt electrificate. Noi le adaptăm, le montăm conductori și fasunguri pentru a fi folosite cu becuri.

În orice situație, când un corp de iluminat este recondiționat partea electrică trebuie înlocuită deoarece la demontarea subansamblelor această se deteriorează.