21
Feb

Fantezia luminii – Cum sa alegi corpul de iluminat potrivit?

Lumina joaca poate unul dintre cele mai importante roluri din viata noastra aceasta avand un impact esential asupra starii noastre sufletesti. De aceea, lumina trebuie adaptata contextului in care este folosita pentru a crea o atmosfera propice pentru activitatile desfasurate. Atunci cand lumina naturala scade din intensitate, intra in scena iluminarea interioara a fiecarui spatiu  conturat in zone de activitate unde corpurile de iluminat alese  vor indeplini atat un rol functional, cat si unul decorativ.

Asadar, cum iti poti alege cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru casa ta?

Camera de zi

Camera de zi este de regula locul in care se desfasoara majoritatea activitatilor din casa, iar iluminarea fiecarei zone poate fi generala sau locala in concordanta cu ativitatile desfasurate. Pentru zona de relaxare se recomanda corpurile de iluminat cu un design special, lampadare sau candelabre care ofera o lumina ambientala, calda, creand astfel o atmosfera relaxanta.  Pentru zona de luat masa corpurile de iluminat pot urmari fie un design miniatural, multe lampi de dimensiuni reduse, fie un design industrial evidentiat prin lampi generoase ce scot in evidenta suprafata de servire. Pentru a accentua piesele de mobilier, aplicele pot completa design-ul incaperii printr-un aer misterios.

Bucataria

Indiferent daca vorbim despre o bucatarie intr-un spatiu deschis sau despre o bucatarie inchisa, separata de restul casei, aceasta este atat spatiu de lucru cat si spatiu de luat masa. Astfel, bucataria trebuie sa fie iluminata atat general prin aplice pentru a oferi luminozitate clara, cat si partial prin spoturi asupra blatului de lucru si prin lampi deasupra suprafetei de servire pentru a oferi un plus de lumina activitatilor specifice.

Dormitorul

Pentru a completa design-ul principalei zone de odihna si relaxare din casa, cea a dormitorului, corpurile de iluminat trebuie alese cu girja pentru ca acestea sa fie functionale, sa genereze lumina suficienta, precum plafonierele sau corpurile suspendate, dar si locala, prin lampadare, lampi de masa sau de perete pentru a crea o atmosfera calda, linistitoare care sa completeze design-ul camerei.

Camera de baie

Pentru o luminare corecta a incaperii baii este de regula necesar ca aceasta sa fie facuta atat in mod general prin spoturi sau aplice, dar si in mod specific, in zona desfasurarii activitatilor cosmetice. Pentru ca iluminarea locala sa fie cat mai eficienta se recomanda ca sursele de lumina sa fie situate pe de-o parte si pe alta a oglinzii pentru a obtine o lumina uniforma pe fata.